Bumperkleven

Bumperkleven is de nummer 1 verkeersergernis

Automobilisten ergeren zich het meest aan bumperkleven. Met 48,9% staat bumperkleven bovenaan de lijst gevolgd door agressief rijgedrag met 46%. En wist u dat 90% van alle kopstaart-botsingen veroorzaakt wordt door te weinig afstand houden.

Door voldoende afstand te houden tot u voorganger heeft u een beter overzicht van het verkeer en kan men alerter reageren op onverwachte verkeerssituaties. En men heeft voldoende tijd op tot stilstand te komen in geval van een noodstop.

De twee-seconden-regel

Bumperkleven is irritant en gevaarlijk. Gelukkig is er een goeie vuistregel om bumperkleven te voorkomen: hou minimaal twee seconden afstand tussen jou en je voorganger. Begin te tellen wanneer je voorganger bijvoorbeeld een verkeersbord, latarenpaal of hectometerpaaltje passeert. (Tip, tel niet één en twee, maar éénentwintig tweeentwintig). Als u hetzelfde object twee seconden passeerd dan houd u voldoende afstand.

Boete

Kunt u niet op tijd stoppen doordat u te weinig afstand houd tot u voorganger, dan kunt u daarvoor een boete krijgen. Plakt u op u voorganger waardoor er zeer gevaarlijke situaties ontstaan dan kunt u zelfs een dagvaarding krijgen waarbij u veroordeeld kunt worden tot een forse geldboete of een ontzegging van de rijbevoegdheid. De hoogte van de boete hangt af van de gereden snelheid:

Snelheid tot 80 km/u
Snelheid > 80 km/u onderlinge afstand > 3 meter
Snelheid 100 km/u t/m 120 km/u onderlinge afstand > 3 meter
Snelheid 100 km/u t/m 120 km/u onderlinge afstand < 3 meter